top of page
  • Foto van schrijverMarieke

Ga toch je neus achterna!

Bijgewerkt op: 12 jun.

Wist je dat geur gekoppeld is aan emoties en herinneringen?

Een geur heeft namelijk de bijzondere kracht om emoties op te roepen en herinneringen te activeren.


Ik ben er zeker van dat er bepaalde geuren zijn die je doen denken aan iets van vroeger. Het kan een parfum zijn die je doet denken aan je oma, of de geur van pannenkoeken die je doet denken aan je jeugd.

Als je dan een aangename herinnering hebt bij deze geur, dan ga je je ook gelukkig voelen. Rustig en content. Wie weet zelfs een subtiele glimlach vertonen.

Uiteraard kan het ook de andere kant op gaan.

De geur van een bepaald drankje waar je net dat beetje te veel van op had in je tienerjaren (kuch, kuch op Martini Fiero) kan je maag na al die tijd weer helemaal doen omdraaien.Maar heb je hier ooit eens bij stil gestaan? Hoe geweldig je lichaam hier op in speelt. En meer bepaald je brein. En wat kan je hiermee?

Pak een tas thee, zet je neer. Ik leg het je graag uit. 

Geuren en lego.

Alles in de wereld is chemie. Alles in de wereld zijn moleculen. Een geur is ook niets meer, maar zeker ook niets minder, dan een hoopje moleculen aan elkaar gekoppeld. Of zoals ik het graag plastisch voor stel, een hoop lego blokjes. Wanneer je inademt komen deze moleculen in je neus en gaan ze zich in je neusholte verbinden met reukreceptoren. Aka, de legoblokjes gaan loskomen en klikken zich mooi op de receptoren. Kleur bij kleur, grootte bij grootte. We have a match!


Een mens heeft 5 tot 6 miljoen geurreceptoren waar we 4000 tot 10.000 verschillende geuren kunnen onderscheiden. Als je denkt dat dat veel is, een hond heeft wel 100 tot 300 miljoen geurreceptoren.

Nervus olfactoris
Nervus Olfactoris

Nadat deze geurreceptoren de geur hebben waargenomen en gekoppeld gaan ze een signaal sturen naar de hersens dankzij de nervus Olfactorius. Eén van onze 12 hersenzenuwen.

De informatie wordt verdeeld over het limbisch systeem (herinneringen en emoties) en de hersenstam (actie) die dan weer op hun beurt hun werk gaan hebben aan de vertaling en uitwerking van deze geur.

And this all happens in a microsecond! 


Je limbisch stelsel

Je limbisch stelsel is een verzamelplek in je brein die bestaat uit je amygdala, je hypothalamus en je hippocampus. Drie structuren die heel nauw met elkaar samen werken en een belangrijke rol spelen bij je emoties en je geheugen.


Ooit al eens brand gehad in je huis?

Ik wel. In 2021 stond een deel van mijn huis in brand. De geur van rook zorgt ervoor dat ik in alle staat van paraatheid ben om eventueel te vluchten, want de held uithangen was een rol die mijn man op zich had genomen. (Ik had mijn twee viervoeters gepakt en heb het op een lopen gezet. Wat op zich toch ook een beetje helfdhaftig is, niet? ).

Wanneer ik de geur van rook waarneem gaan er een hoop alarmsignalen af in mijn hoofd en voel ik de adrenaline door mijn lijf razen. Ik beleef het moment weer heel levendig. Ik hoor het vuur knetteren en voel de hitte op mijn gelaat.
limbisch brein
Limbisch brein

Mijn limbisch stelsel heeft de geur opgeslagen en gekoppeld aan de herinnering van een brandend huis samen met de emotie van angst. De reactie daarop is een hoop adrenaline produceren zodat ik in overlevingsmodus ga. Mijn hartslag verhoogt, mijn ademhaling wordt oppervlakkig, het bloed gaat naar mijn spieren en ik voel dat mijn benen willen vertrekken.


You get my point?


 


Hoe gebruik je geuren nu in je voordeel?

Een geur kan je brein beïnvloeden. Het is een wetenschap op zich. Je hebt er zeker al van gehoord.


trommelgeroffel ....


Aromatherapie. Een therapie vorm die behandeld dankzij geuren. Meer bepaald etherische oliën. Vloeibare en vluchtige krachtpatsers van de natuur die sterk geconcentreerd zijn in werking en in geur.


Iedereen weet ondertussen dat een paar druppels van lavendel op je kussen ervoor zorgen dat je rustiger slaapt. Een ui opensnijden en op je nachtkastje plaatsen bij verkoudheid zorgt ervoor dat je verstopte neus je minder parten speelt.

De etherische oliën van rozemarijn zorgen ervoor dat je beter informatie verwerkt.

De geur van citrus zorgt ervoor dat je meer dopamine en serotonine aanmaakt. Stoffen in je lichaam die ervoor zorgen dat je een geluksmoment hebt.


Elk van deze voorbeelden hebben lego blokjes die zich vastklikken op je receptoren in je neus en bepaalde triggers activeren in je hersenen en je zenuwstelsel. Ze kalmeren of stimuleren.

 49 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page